Selecteer een pagina

een sterke relatie vanuit talent..

Wat mij triggerde was een artikel over hoe bewustzijn rondom talenten een relatie kan versterken. Binnen relaties zijn we voornamelijk goed in het aangeven waar het niet goed gaat in plaats van aandacht voor het versterken van dat wat er wel goed gaat. 

Zelf ben ik 5 jaar geleden geïnspireerd geraakt door de Strengths mindset, aandacht voor de sterke punten en het managen van minder sterke punten. En hoewel ik dit voornamelijk toepas binnen teams en individuen, komt deze mindset natuurlijk op alle vlakken terug. Ook binnen relaties! 

Ik ben moeder van 2 jonge lieve meisjes en partner van een hele lieve man. Wij delen een aantal gemeenschappelijke talenten waarin wij elkaar echt vinden en begrijpen. Vanuit ons Positivity talent thema zien wij altijd mogelijkheden en kansen, vanuit ons Woo talent thema ontmoeten we graag nieuwe mensen en vanuit ons Relator talent thema besteden we veel aandacht aan ons beste vrienden. Dit is wat ons energie geeft en waarin we elkaar ook de ruimte bieden omdat hier behoeften in liggen. 

Relaties kunnen elkaar versterken wanneer je aandacht besteed aan de sterk aanwezige talenten van de ander, daar waar die van jouw misschien minder sterk ontwikkeld zijn. Waarom het belangrijk is om je hiervan bewust te zijn? Omdat in eerste instantie talenten die je zelf minder sterk hebt ontwikkeld, vaak kunnen leiden tot frustraties of irritaties. Dat noemen we talentfilters. Het gedrag van een ander behoort niet tot jouw natuurlijke gedrag en daar reageer je op. De uitdaging zit erin om te ontdekken hoe dit talentgedrag jou juist kan ondersteunen en hoe je dit zelfs kan waarderen. 

Het talent wat ik enorm waardeer van mijn partner is zijn Communication talent thema. Het lukt hem altijd om ingewikkelde zaken te versimpelen en hier de juiste woorden voor te vinden. Iets wat mij van nature minder gemakkelijk afgaat. Dus zodra ik mijzelf in een lastige situatie bevind neem ik nu de tijd om met hem te zitten en niet meer vanuit mijn nummer 1 Activator talent thema direct te handelen. Hij ondersteunt mij om woorden te geven aan een situatie en dit vervolgens ook uit te kunnen dragen. 

Andersom kan hij bijvoorbeeld op mij rekenen dat ik met mijn Harmony talent thema altijd zorg draag voor een fijne sfeer in huis en aandacht besteed aan de belangrijkste mensen om ons heen. Met alle feestjes en etentjes zorg ik ervoor dat er aan iedereen is gedacht en iedereen kan genieten. 
In de weekenden zit hij aan de tafel spelletjes te spelen met de meiden (Competition talent thema) en sta ik in de keuken de cakejes met ze bakken. En andersom zou dit ook helemaal niet werken;). 

Misschien herken je dat je bepaalde verwachtingen hebt van je partner binnen jullie relatie. Of wellicht heb je sowieso verwachtingen van hoe een relatie zou moeten zijn met daarin je eigen overtuigingen? Zijn deze verwachtingen realistisch? Wat is de behoefte die hier voor jou onder ligt? En hoe kan je elkaar vanuit ieders unieke talenten waarderen en versterken? Neem eens de tijd om hier met elkaar op te reflecteren. Het Strengths Assessment en het bijbehorende gepersonaliseerde rapport werkt hierin zeer ondersteunend. Markeer de zinnen in elkaars rapport die je bij elkaar herkent en waardeert en ontdek hoe je samen nog meer ruimte kan creëren om nog meer aandacht te besteden aan elkaars bijdragen. 

Liefs, Romy

Activator – Relator – Maximizer – Significance – Positivity met een levenspartner met Positivity – Competition – Includer – Woo – Communication

Wij ondersteunen steeds meer relaties vanuit 2 op 1 coaching. Wij zijn geen relatie therapeuten, maar ondersteunen in het faciliteren van fijne gesprekken rondom bewustwording van talent en het versterken van elkaars talenten binnen jullie relatie. Dit met als doel om meer begrip te creëren rondom elkaars talent gedrag en elkaar juist daar te versterken waar uitdagingen liggen. Dus ben je nieuwsgierig hoe jullie talenten tot uiting komen binnen jullie relatie of opvoeding?  Neem dan eens contact met ons op! Zelf ervaar ik deze talent inzichten continu als cadeautjes die ons relatie versterken.