Selecteer een pagina

implementatie van talentontwikkeling in jouw organisatie

strengths in de praktijk

Laat je inspireren door voorbeelden van organisaties die CliftonStrengths dagelijks hebben toegepast op de werkvloer.

Deel ook jouw Strengths ervaring hier!

Stuur een mail naar romy@talentize.nl en dan horen wij graag jouw ervaringen!

Vrijwilligers Centrale Amsterdam

In gesprek met: Dasha van Amsterdam
Organisatie: VCA (De Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Eerste kennismaking met CliftonStrengths

“Een jaar geleden ging het eerste team binnen de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) werken met CliftonStrengths en dat sloeg aan. Toen is de rest van de organisatie ook het CliftonStrengths Assessment gaan maken, waarbij we allemaal coachgesprekken en trainingen kregen vanuit Talentize. Hierdoor ging het bij mij helemaal leven. Met sommige mensen klik je beter dan met anderen, dit viel gewoon te zien aan de hand van de talenten. Heel grappig! 

Snel daarna volgde er een de masterclass. Iedereen binnen VCA kon zich hiervoor aanmelden bij de directeur. Ik heb het talentthema ‘Learner’ op één staan, dus natuurlijk wilde ik de masterclass volgen.

Mijn man heeft ook het CliftonStrengths Assessment gemaakt, hierdoor hebben wij veel meer begrip voor elkaar gekregen. En dat allemaal op zo’n positieve manier, door te kijken naar wat we wel hebben en niet naar wat we niet hebben. Dingen die ik eerst ervaarde als iets negatiefs, kan ik nu ook zien vanuit de positieve kant. Daardoor kan je die dingen bij jezelf en bij anderen omarmen. Dat is echt fantastisch!

Ik zie ook dat CliftonStrengths heel nuttig is in het vrijwilligersveld. Het is een hele mooie filter om keuzes te maken over wie wat kan doen als vrijwilliger. De meeste vrijwilligers die bij ons komen hebben het Assessment natuurlijk niet gemaakt, maar dat is niet erg, want je kan de Strengths vaak gewoon herkennen bij anderen! Het is zo leuk om talenten te spotten. Het lijkt wel een soort toverbril, waardoor je ineens iemand ziet.”

Kracht van strengths

“Strengths heeft me zo veel nieuwe inzichten gegeven. Zo heb ik ontdekt dat ik een sterke behoefte heb om overal bij betrokken te zijn, wat voortkomt uit mijn talentthema ‘Includer’. Het stoort mij wanneer ik niet op de hoogte word gehouden. Het is zo’n verlichting om dit inzicht te hebben en het te herkennen in mijn gedrag. Bovendien kan ik nu anderen hier vooraf over informeren. Bij de start van een project bijvoorbeeld, maak ik aan iedereen duidelijk dat ik graag volledig op de hoogte wil worden gehouden. Zet me in de CC en hou me op de hoogte, daar heb ik behoefte aan. Dat is zo fijn aan werken met strengths, je kan die behoefte duidelijk maken aan anderen door een gemeenschappelijke taal. Ik begrijp niet alleen waar gedrag vandaan komt, maar ik kan het ook herkennen, benoemen en bewuster inzetten, waardoor ik er niet in word meegesleurd.

Er is een collega met wie ik eerst niet goed klikte, we zijn namelijk heel verschillend. Sinds we het CliftonStrengths Assessment hebben gemaakt (wat blijkt: onze talenten komen best wel overeen), kunnen we elkaar ineens ontzettend waarderen vanwege de talenten. Ik begrijp nu dat iets wat voor mij een allergie is, voor de ander heel goed werkt.

“Voordat je Strengths helemaal begrijpt, moet je er wel induiken en doorgronden. Je leert het niet in een paar dagen of weken. Het is een langdurig traject voordat het helemaal geïntegreerd is. Dat maakt ook dat niet alle collega’s meteen enthousiast of ermee bezig zijn. Maar als het eenmaal is geïntegreerd binnen je organisatie, dan werkt het zó fijn.”

Strengths in de praktijk

“Bij VCA proberen we de Strengths helemaal te integreren. Bij vergaderingen tijdens de check-ins stellen we altijd een talent-gebaseerde vraag. Ook gebruiken we dit bij onze functioneringsgesprekken; Welke talenten brengen je veel tijdens je werk? Welke talenten kunnen verder ontwikkeld worden? Op welke manier kunnen we jouw Strengths beter benutten binnen het team en de organisatie?. Ook hierin werkt die gemeenschappelijke taal weer heel erg om elkaar te begrijpen.

Ook leggen we een bepaalde periode compleet de focus op één van de talenten uit je ranking, zodat je leert hoe je dit talent specifiek inzet en nog beter kunt inzetten. Wat ik zo geweldig vind, is dat je bewust je talenten kunt aan- en uitzetten. Het geeft een enorm gevoel van voldoening om te ontdekken dat je de controle hebt over je talenten.

Mensen worden in hun kracht gezet en de taal is heel zacht, ondersteunend en bemoedigend. Je ontspant hierdoor als het ware als mens, waardoor je echt gemotiveerd wordt om iets te ondernemen. Het is een mindset die je energie geeft en je verder brengt.”

Terug naar het platform