Selecteer een pagina

implementatie van talentontwikkeling in jouw organisatie

strengths in de praktijk

Laat je inspireren door voorbeelden van organisaties die CliftonStrengths dagelijks hebben toegepast op de werkvloer.

Deel ook jouw Strengths ervaring hier!

Stuur een mail naar romy@talentize.nl en dan horen wij graag jouw ervaringen!

Vrijwilligers Centrale Amsterdam

In gesprek met: Dasha van Amsterdam
Organisatie: VCA (De Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Eerste kennismaking met CliftonStrengths

“Een jaar geleden ging het eerste team binnen de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) werken met CliftonStrengths en dat sloeg aan. Toen is de rest van de organisatie ook het CliftonStrengths Assessment gaan maken, waarbij we allemaal coachgesprekken en trainingen kregen vanuit Talentize. Hierdoor ging het bij mij helemaal leven. Met sommige mensen klik je beter dan met anderen, dit viel gewoon te zien aan de hand van de talenten. Heel grappig! 

Snel daarna volgde er een de masterclass. Iedereen binnen VCA kon zich hiervoor aanmelden bij de directeur. Ik heb het talentthema ‘Learner’ op één staan, dus natuurlijk wilde ik de masterclass volgen.

Mijn man heeft ook het CliftonStrengths Assessment gemaakt, hierdoor hebben wij veel meer begrip voor elkaar gekregen. En dat allemaal op zo’n positieve manier, door te kijken naar wat we wel hebben en niet naar wat we niet hebben. Dingen die ik eerst ervaarde als iets negatiefs, kan ik nu ook zien vanuit de positieve kant. Daardoor kan je die dingen bij jezelf en bij anderen omarmen. Dat is echt fantastisch!

Ik zie ook dat CliftonStrengths heel nuttig is in het vrijwilligersveld. Het is een hele mooie filter om keuzes te maken over wie wat kan doen als vrijwilliger. De meeste vrijwilligers die bij ons komen hebben het Assessment natuurlijk niet gemaakt, maar dat is niet erg, want je kan de Strengths vaak gewoon herkennen bij anderen! Het is zo leuk om talenten te spotten. Het lijkt wel een soort toverbril, waardoor je ineens iemand ziet.”

Kracht van strengths

“Strengths heeft me zo veel nieuwe inzichten gegeven. Zo heb ik ontdekt dat ik een sterke behoefte heb om overal bij betrokken te zijn, wat voortkomt uit mijn talentthema ‘Includer’. Het stoort mij wanneer ik niet op de hoogte word gehouden. Het is zo’n verlichting om dit inzicht te hebben en het te herkennen in mijn gedrag. Bovendien kan ik nu anderen hier vooraf over informeren. Bij de start van een project bijvoorbeeld, maak ik aan iedereen duidelijk dat ik graag volledig op de hoogte wil worden gehouden. Zet me in de CC en hou me op de hoogte, daar heb ik behoefte aan. Dat is zo fijn aan werken met strengths, je kan die behoefte duidelijk maken aan anderen door een gemeenschappelijke taal. Ik begrijp niet alleen waar gedrag vandaan komt, maar ik kan het ook herkennen, benoemen en bewuster inzetten, waardoor ik er niet in word meegesleurd.

Er is een collega met wie ik eerst niet goed klikte, we zijn namelijk heel verschillend. Sinds we het CliftonStrengths Assessment hebben gemaakt (wat blijkt: onze talenten komen best wel overeen), kunnen we elkaar ineens ontzettend waarderen vanwege de talenten. Ik begrijp nu dat iets wat voor mij een allergie is, voor de ander heel goed werkt.

“Voordat je Strengths helemaal begrijpt, moet je er wel induiken en doorgronden. Je leert het niet in een paar dagen of weken. Het is een langdurig traject voordat het helemaal geïntegreerd is. Dat maakt ook dat niet alle collega’s meteen enthousiast of ermee bezig zijn. Maar als het eenmaal is geïntegreerd binnen je organisatie, dan werkt het zó fijn.”

Strengths in de praktijk

“Bij VCA proberen we de Strengths helemaal te integreren. Bij vergaderingen tijdens de check-ins stellen we altijd een talent-gebaseerde vraag. Ook gebruiken we dit bij onze functioneringsgesprekken; Welke talenten brengen je veel tijdens je werk? Welke talenten kunnen verder ontwikkeld worden? Op welke manier kunnen we jouw Strengths beter benutten binnen het team en de organisatie?. Ook hierin werkt die gemeenschappelijke taal weer heel erg om elkaar te begrijpen.

Ook leggen we een bepaalde periode compleet de focus op één van de talenten uit je ranking, zodat je leert hoe je dit talent specifiek inzet en nog beter kunt inzetten. Wat ik zo geweldig vind, is dat je bewust je talenten kunt aan- en uitzetten. Het geeft een enorm gevoel van voldoening om te ontdekken dat je de controle hebt over je talenten.

Mensen worden in hun kracht gezet en de taal is heel zacht, ondersteunend en bemoedigend. Je ontspant hierdoor als het ware als mens, waardoor je echt gemotiveerd wordt om iets te ondernemen. Het is een mindset die je energie geeft en je verder brengt.”

Dienst Gezondheid en jeugd ZHZ

In gesprek met: Mariska van Leeuwen
Organisatie: DGJ

Ik ben in aanraking gekomen met CliftonStrengths via mijn collega bij de GGD, die het al kende vanuit de Hartstichting. Binnen de GGD worstelen we met de definitie van onze rollen en taken. CliftonStrengths biedt een prachtige oplossing voor dit probleem. Het stelt ons in staat om te ontdekken waar ieders sterke punten liggen en wat hen energie geeft. In plaats van ons strikt aan functies en rollen te houden, streven we ernaar om te kijken naar de individuele capaciteiten en werkzaamheden. 

Strengths in ons team

Hoewel dit in theorie geweldig klinkt, merken we in de praktijk vaak dat iedereen het druk heeft, waardoor de focus niet zo op CliftonStrengths ligt. Vaak pakt degene die tijd heeft een bepaalde taak op en wordt er niet gekeken wie hier talent voor heeft. Ik merk dat er discipline nodig is om consistent met CliftonStrengths aan de slag te blijven. Om de een of andere reden verdwijnt het vaak als eerste van de agenda, terwijl het juist op een moment van drukte cruciaal is. Op dit moment hebben we discipline en inzicht nodig om te beseffen dat we er uiteindelijk tijd mee besparen, omdat miscommunicatie wordt verminderd en samenwerking efficiënter verloopt. Maar velen van ons denken: “Ik heb het te druk, ik moet mijn taken afmaken, dus ik heb geen tijd om te praten op welke manier we in elkaar zitten.” Terwijl ik juist denk dat het van groot belang is om dit wel te doen en ons dit juist extra tijd en energie geeft. Binnen ons team hebben we flexibele werktijden en werken we alleen op donderdagen op kantoor. Dit maakt het lastig om bijvoorbeeld dagelijks een check-in te doen op basis van strengths. We zijn nog steeds aan het experimenteren, vooral vanwege het beperkte aantal gezamenlijke momenten.

Fase in het proces

Het is ook essentieel om te begrijpen waar in het proces je het beste tot je recht komt. Een persoon die ik coachte dacht bijvoorbeeld dat ze alleen aan het begin van een proces nuttig kon zijn, maar tijdens ons gesprek realiseerde ze zich dat ze gedurende het hele proces waardevolle vragen kon stellen en bleef stellen. In ons team hebben we veel mensen die zich richten op ‘hoe’, terwijl zij de focus legt op ‘waarom’. Dit is van essentieel belang binnen ons team. Ze dacht eerst dat haar vragen vervelend waren, maar besefte dat deze vragen ons als team veel opleverden. Ze voelt zich daardoor gesteund en erkend. Dit inzicht stelde haar in staat om zichzelf toestemming te geven om te handelen op basis van haar talenten. Het wordt ook gemakkelijker om hierover te praten, en anderen begrijpen haar sneller. Het gebruik van CliftonStrengths vergemakkelijkt het gesprek aanzienlijk, omdat het een gemeenschappelijke taal creëert.

Uitdagingen

Persoonlijk vind ik werken met CliftonStrengths nog best lastig, al zie ik er absoluut de mogelijkheden van in. Een van de uitdagingen voor mij is het precies weten en begrijpen van mijn eigen strengths. Hoewel ik de beschrijvingen gedeeltelijk herkende, waren er ook aspecten waar ik me minder in kon vinden. In het begin vond ik het lastig om de link te leggen tussen mijn strengths en hoe ik ze in de praktijk kan gebruiken. Maar na het volgen van de masterclass en er meer mee bezig te zijn geweest, begin ik langzaam maar zeker de verbinding te zien. Hierom wilde ik ook zo graag de masterclass volgen; ik wist meteen dat ik erin wilde duiken en dit ook nodig heb vanuit mijn eigen talenten. Nu kan ik steeds vaker voelen dat ik er echt iets mee kan doen. In ons team werken zowel de teamleider als ik als CliftonStrengths-expert. De teamleider is verantwoordelijk voor groepsactiviteiten, terwijl ik mij meer richt op individuele gesprekken. Dit is een mooie verdeling die voortkomt uit onze talenten.

Al ben ik vooral vaak nog reflecterend bezig. Ik ben nog steeds in het beginstadium van het integreren van CliftonStrengths, en het is nog maar enkele maanden geleden dat ik de masterclass heb gevolgd. Ik kijk vaak achteraf naar de talenten die ik heb ingezet bij een bepaalde taak en bedenk hoe ik het de volgende keer anders of beter kan doen. Ik wil dit graag omdraaien en me vooraf meer richten op wat ik ga doen en welke talenten ik daarbij kan inzetten. Op dit moment loop ik er nog een beetje achteraan. Bij anderen kan ik hun talenten herkennen, bij mezelf vind ik het nog steeds moeilijk. Maar dit zegt meer over mij dan over CliftonStrengths. Mijn talent connectedness zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik het lastig vind om talenten apart te zien. Tijdens de masterclass deden we de oefening ‘jouw uniekheid’, deze helpt verbanden tussen mijn eigen talenten beter te begrijpen en te zien welk talent bij welke situatie past. Deze pak ik er nog steeds vaak bij om meer inzicht in mijn talenten te krijgen. 

Diepgang

Veel van mijn collega’s zijn geneigd om een of twee woorden aan een talent te koppelen en het daarbij te laten. Dat zie ik als een gemiste kans voor het team. Mijn talent ‘intellect’ heeft behoefte aan diepgang en ‘connectedness’ aan onderlinge verbinding. Ik zie daardoor dat we veel belangrijke informatie en interactie missen en dat het te oppervlakkig blijft binnen ons team, dat is niet wat CliftonStrengths werkelijk inhoudt. De diepgang zoeken is iets wat ik zelf erg belangrijk vind. Wat ik mij afvraag is of hier meer mensen baat bij hebben? Daarom wil ik ook één-op-één sessies aanbieden aan anderen die meer willen weten of ook meer de tijd willen nemen om er volledig in te duiken. We zijn binnen de GGD nu echt bezig om de strengths concreet te integreren. Dat gaat af en toe nog wat moeizaam, maar ik merk dat collega’s enthousiast zijn en ik zie heel veel potentie voor ons als team. Ik heb heel veel zin om CliftonStrengths verder te integreren binnen ons team!

 

Terug naar het platform